Un studiu despre folosirea diacriticelor pe internet arată că după păreri se formează o tabără mare cu cei care nu încurajează și nu folosesc diacritice la scrierea textelor în limba română. Principalul argument? Poziționarea în motoarele de căutare... Pentru Google, este mai bună fără diacritice?
Tehnologia actuală și statistica țărilor care au în limbă diacritice arată că nu, poziționarea funcționează perfect, cu diacritice chiar mai bine... De asemenea, textele fără diacritice par neprofesionale, redactate fără onoare față de limbă.
Partea practică
Scrisul fără diacritice este foarte ușor și comod. Trebuie să ne asumăm acest adevăr – scrierea e-mailurilor, mesajelor SMS sau IM implică viteză de scriere. Așadar, în cazul mesajelor rapide este undeva normal să se folosească doar caracterele fără diacritice, fără a risca înțelegerea greșită a textului. Contextul mesajului definește cuvintele foarte clar.
Însă, textele care apar pentru un public mai restrâns sau mai larg trebuie să conțină diacritice. Pur și simplu pentru că așa se scrie, așa cere regula gramaticală. Corectitudinea scrierii o practică fiecare nație care are diacritice în alfabet.
În ziua de azi, Google și tot ceea ce reprezintă internetul, adică serverele web, navigatoarele și programele de redactat text cunosc codarea universală, numită UTF-8. Aceasta reprezintă o modalitate de codare unică a tuturor caracterelor care apar în diferite limbi. Așadar, scrisul cu diacritice nu mai rezultă în caractere ciudate sau în caractere care sunt reprezentate printr-un pătrat. De asemenea, standardizarea UTF-8 a introdus modalitatea standard de a transforma textul în caractere majuscule sau minuscule, și în plus – cel mai important – transformarea textului în unul fără diacritice. Astfel, de exemplu, într-o bază de date cuvântul "cântând" (în mod insesnibil la majuscule/minusucle) este egal cu cuvântul "cantand" dar și cu "Cântând".
Deci google ne indexează? Limbile care folosesc diacritice – cum ar fi franceză, spaniolă și mai ales rusă și greacă care folosesc DOAR caractere UTF-8 din tabele superioare – sunt perfect indexabile. Ceea ce înseamnă că google nu are nici o problemă semnificativă în indexarea conținutului în aceste limbi.
Este dificil scrisul cu diacritice?
Nu! Calculatoarele bazate pe orice sistem de operare (Windows, MAC, Linux) se pot configura cu ușurință pentru introducerea caracterelor românești. Totuși, un argument important ar fi lipsa simbolurilor românești pe tastatură și timpul necesar pentru a căuta tastele... Sunt doar câteva caractere cu diacritice: ăâîșț. După o practică de cca. 5 minute, oricine devine profesionist în scrierea cu diacritice, chiar și pe o tastatură engleză.
Sistemul de operare Android și IOS, prin varietatea mare de tastaturi virtual disponibile, pune la dispoziție scrierea cu ușurință cu diacritice prin funcția "autocorrect" (corecție automată) – cuvântul început se recunoaște și se înlocuiește automat printr-o simplă atingere.
S și T cu virgulă sau cu sedilă?
Din păcate s-a înțeles ceva greșit în momentul implementării tastaturii românești la Microsoft – s-au confundat literele ș și ț, care sunt cu virgulă de de subt, cu cele sedilă (cedilla) de de subt. Literele românești se scriu cu virgulă de de subt, cele cu sedilă sunt cele turcești. În afară de Microsoft, toți au implementat corect tastatura Românească.
Chiar și la ora actuală, foarte multe seturi de caractere sunt proiectate cu s și t virgulă confundate cu sedilă...
Unelte
Site-urile și materialele grafice create de noi respectă tot timpul scrisul corect – din atelierul NetPixel Studio nu ies niciodată materiale scrise fără diacritice, indiferent de limbă.
Însă de multe ori vin texte pentru site-uri sau materiale grafice fără diacritice. Aici ne ajută foarte mult serviciile on-line, diacritice.com sau diacritice.opa.ro. Cu ajutorul acestora textul se transformă foarte ușor într-unul cu diacritice.
Tipuri de caractere fără diacritice?
Fiecare designer se chinuie cu tipuri de caractere create fără diacritice românești – la fel ca și noi. Soluția este implementarea caracterelor respective, de cele mai multe ori ă, ș, și ț. Astfel sunt posibile texte lungi cu tipul de caracter specificat, cu diacritice, fără chinuiala de introducere manuală a diacriticelor. Mai ales fără riscul de a avea diacritice "mișcate" după modificarea textului.
Firma noastră oferă extinderea oricărui set de caractere de tip .OTF sau .TTF cu diacritice, în limita licenței definite de către creator.
Sumar
Site-urile web, cărțile, documentele importante se redactează cu diacritice. După multe păreri, lipsa diacriticelor reprezintă pur și simplu lipsa de profesionalism și prezența lor reprezintă respectului față de limbă și corectitudinea gramatică. Iată câteva exemple: republica.ro, drumliber.ro, nwradu.ro.
Comentarii
Comentariul Dvs.